Winterreise på Silkeborg Bad

by olecreates.com posted March 12, 2013 category 2D, Galleri

Som en del af kunstnergruppen KONTEKSTs udstilling “Landet ud af skabet” er min installation WINTERREISE udstillet på Silkeborg Bad. Følgende introduktion til værket er at finde i en oversigt over udstillingen:

Rejsen som kunstnerisk koncept er velkendt. Fra vores tid kender vi roadmovien: En ydre rejse og et indre udviklingsforløb udspiller sig samtidigt. Det gælder også for Schuberts Winterreise, hvis hovedperson ved tabet af sin elskede påbegynder en hvileløs rejse gennem et vinterfrossent landskab og her gennemlever en kaskade af følelser i kølvandet på tabet. Digtenes billeder: landskaberne, snestormen, de gøende hunde, den barske opvågnen fra en drøm etc. bliver metaforer for den rejsendes indre tilstande.

Værket tager sit udgangspunkt i en digtcyklus skrevet i 1827 af Wilhelm Muller og sat i musik af F. Schubert nogle få år senere. Schubert har fastholdt de 24 digte i et værk med stor og koncentreret sammenhæng og værket betragtes i dag som et højdepunkt i den vestlige musikhistorie.

I Ole Lindqvists billedserie er værket blevet til en nutidig rejse, fotografisk fastholdt og malerisk bearbejdet. En rejse gennem gaderne i byen og på vejene mellem byerne (de fleste i øvrigt fra en rejse til Letland dec. 2010 – jan. 2011) Udviklingen har for længst elimineret det landskab hvori den oprindelige Winterreise foregår og idag findes landet praktisk talt ikke mere som andet end en slags fravær. Der færdes ingen vandrer mere som ramt af ulykkelig kærlighed vandrer på vejene og menneskers følelse af isolation har i dag andre årsager. Digtenes patos er væk, årsagerne til denne barske rejse er ikke mere konkrete som i den oprindelige tekst.

Følelserne af udstødthed og savn, af vrede og trods og de indimellem hallucinatoriske billeder som den rejsende gennemlever blander sig med den fotografiske nøgternhed, overlejrer den eller filtres ind i den.

Billedserien er på Silkeborg Bad blevet udvidet med et parallelt lydunivers. Her kommenteres, udvides og skærpes værket i et samplet lydbillede det tilføjer Winterreise en ny og sanselig materialitet. Denne del er udført af musiker og lyddesigner Asger Lindqvist.

Lyd-delen opererer ligesom billedserien med en sammenblanding af ydre og indre landskaber. Genkendelige og indsamlede reallyde som hjertebanken, vind, åndedræt og sneskraben filtres sammen med andre ubestemmelige og ind i mellem urovækkende lydflader.

De mange lydkilder er placeret de forskelligste steder i udstillingsrummene og det er den besøgendes egen vandring gennem Winterreise der former hans oplevelse: Vinterrejse-sporet fører ham gennem skyggerne i den menneskelige oplevelsessfære.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*